09-11-2014, 10:16 PM
(09-11-2014, 10:04 PM)herp napisał(a): Troszkę drożej ale absolutnie bez konkurencji IMHO: Beyerdynamic DT770 Pro.
Ale to trochę inna ranga. Ja K240 traktuję jako słuchawki do nagrywania/jakichś domowych miksów. Muzyki też się da na nich słuchać. DT770 traktuję już jako słuchawki (nomen omen doskonale brzmiące) do stricte słuchania muzyki. Mają mniej podkreślone skraje pasma od K240 plus trochę inną charakterystykę środka.
Btw. - bardzo ciekawe porównanie ostatnio zrobiłem - K240 Studio, K240 MKII i stare K240 (produkowane w Austrii, brzydko wyglądające). Imo najlepiej gadały stare, ze względu na niżej umiejscowiony dół i wyżej brzmiącą górkę (wrażenie bardzo podobne do użytkowania monitora studyjnego dobrej klasy, świetnie brzmią przy tym wszelkie efekty przestrzenne, tzw trzeci wymiar). Różnica pomiędzy współczesnymi Studio a MKII była marginalna, odniosłem wrażenie że MKII miały trochę wyraźniejszy niski środek, chociaż moje Studio bardziej mi się podobały. Chociaż teraz zastanawiam się czy nie była to siła sugestii