(01-17-2015, 08:07 PM)Rzepsohn napisał(a): Przymierzam się do przerobienia basu na fretlessa. W ręce wpadło mi takie basidło...
http://Zdjęcia
Bas lutniczy na kształt ibaneza, pasywny układ PJ Bartolini. Jest dość lekki... Gryf ma wygodnyZastanawiam się czy sprawdzi się pasywna elektronika, bo wydaje mi się, że fretlessy bywają z reguły aktywne?? Co sądzicie o tym basie? Warto zainwestować w niego kilkaset PLN ? Chcę zacząć przygodę z fretlesem.
Fretlessy są zwykle pasywne.
Bartolini we fretlessie to jedno z lepszych rozwiazań
ten bas ma pickup bridge zbyt blisko mostka i na fretlessa się nie nadaje.
Myśle, że z 80% znanych rzeczy zagranych na fretlessie to pickup bridge (Jaco i spółka) lub humbucker w podobnej pozycji (Willis Pino i spółka). Jedynie przy graniu na tym pickupie dostaniesz charakterystyczny fretlessowy Mhwaww.
Chyba, że interesuje Cie takie brzmienie fretlessa:
to wtedy może być pickup P, ale raczej w pełnowymiarowym jesionowym korpusie starego precla
Aby mieć jakikolwiek pożytek z basu progowego przerobionego na fretlessa instrument musi być raczej dobry. Witwa np twierdzi, że instrument po przeróbce gra klasę gorzej niż jako progówka. Warto więc przerabiać jedynie naprawdę nieźle grające basy.
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor