04-13-2015, 12:56 PM
(04-13-2015, 12:07 PM)Alfik napisał(a): Panowie...
Kurcze gdzie jest napisane i skąd wywnioskowaliście, że studio i realizator musi się specjalizować w danym gatunku.
Jeśli mówimy o dobrym realizatorze to musi sobie tak samo poradzić z orkiestrą symfoniczną ,akustycznym jazzem, heavy metalem jak i disco polo.
Jak jest kiepski to owszem nauczy się kilku patencików popularnych w danym gatunku i leci na rutynie i presetach odwalając sklonowane jedna od drugiej produkcyjki.
Oczywiście inaczej jest w przypadku studiów. Są obiekty przeznaczone tylko dla orkiestr i np mają wielką salę i ogromny park mikrofonowy oraz kilka fortepianów, inne mają za to wiele mniejszych pomieszczeń i masę np. wzmacniaczy gitarowych, werbli, a także Rhodesy, Hammondy, Wurlitzery i stada innych klawiszy. Inne są czymś pomiędzy... np. kameralistyka, jazzowy Big Band, czy rockowe bębny w S4 brzmią dokładnie tak samo dobrze... Jeszcze inne mieszczą się w laptopie z kradzionymi pluginami, i mędrkowaniu na forach o super jakości wtyczkach.
Gdyby wszyscy mieli taką ścisłą specjalizację jak wam się wydaje, to nie powstały by płyty "Metaliki" i np. Deep Purple z orkiestrami symfonicznymi...
Chyba, że dla kogoś studio do muzyki metalowej to takie, w którym siedzi pan Heniek i równa do grida z uporem maniaka niedoćwiczone i niezbyt precyzyjne wypociny kolegów. Po czym układa z próbek perkusje do grida 32jkowego i okrasza wszystko taką ilością pluginów, aby zrównać to do niesłuchalnej przesterowanej limiterem do granic możliwości papki o widmie szumu różowego.
Nie mniej jednak wydaje mi się, że Kotwa chce osiągnąć brzmienie wczesnych kapel trashowych. Taki materiał trzeba zagrać na żywo w dobrych pomieszczeniach na dobrych gratach z taką ekspresją, że wióry lecą. Po czym trzeba to zarejestrować na bardzo dobrych gratach i w jak najsurowszy sposób zmiksować. Wtedy okazuje się że nikt z plugin metalowych warriorów nie potrafi tego zrobić, bo nie ma pojęcia gdzie postawić mikrofon do pieca, nie mówiąc już o bębnach, jak te bębny nastroić, jak nagrać jak skompresować itd.... Nie wspominając nawet już o tym, że po prostu nie ma do tego wystarczająco dobrego sprzętu.
Nie zamieniłem z Tobą chyba ani jednego słowa na temat tego, jak to sobie wyobrażam, a jednak trafiłeś w sedno. Wiem czego chcę, wiem mniej więcej dzięki czemu to osiągnąć. Ale potrzebuje jeszcze tego elementu studyjno - realizatorskiego, na temat którego nie mam pojęcia.
Charvel Model 2B
Charvel Eliminator
Aria ZZB Custom
Charvel Eliminator
Aria ZZB Custom