(12-22-2015, 05:44 PM)MRS napisał(a): Nie wiem czy tu jeszcze ktokolwiek zagląda, ale dodam swoje pytanko, co mi szkodzi. Otóż, za kilka miesięcy planujemy nagrać swoją pierwszą EP'ke... Gramy coś w stylu post-grunge, alternatywa, metal. Gitary i bas nagramy na naszej sali prób, mamy bardzo konkretny sprzęt oraz znajomka/realizatora, notabene gitarzyste. Także powinno nam to wystarczyć. Tu pewnie przyoszczędzimy troche kasy. Schody zaczynają się przy perkusji i wokalu. Może nie schody ale kwestia. Gdzie nagrać. Co prawda mamy również możliwość nagrania perki u nas aczkolwiek wtedy potrzebny byłby nam ktoś kto podpowie co i jak, jakiś realizator od "garów". Nie wiem czy bawić się w coś takiego z perkusją czy udać się od razu do studia? Wokal chcę nagrać w profesjonalnym studiu, to akurat nie podlega wątpliwości. Jesteśmy ze śląska, prosiłbym o podsunięcie kilku propozycj z okolic gdzie najlepiej byłoby nagrać wokal, no i ewentualnie tą perke. Wcześniej pojawiało się tu kilka opcji, przejrzałem je i biorę pod uwagę aczkolwiek chcę wybrać najlepszą możliwa opcje dla tych dwów instrumentów(wokal, perka. Mogą być dwa różne studia). Kolejna sprawa to mix i masterka, myślałem nad ZEDstudio, no-fear, czy też recpublica. Wszystkie są zlokalizowane stosunkowo blisko naszego miasta. Tam też można by nagrać ewentualnie wokal czy perke. Chcemy żeby wszystko brzmiało bardzo profesjonalnie.
50% brzmienia to wasza świadomość, drugie 50% brzmienia to świadomość realizatora. Sprzęt oczywiście musi być dobry, ale to rzecz wtórna. Fajnie jest mieć supraphonica i yamahę recording custom ale i bez tego się da.
Podstawa płyty rockowej to dobrze wbite bębny - to jest bardzo trudna rzecz do zrobienia i samodzielnie bez doświadczenia nie dacie rady tego zrobić. Omikrofonowanie, strojenie bębnów do tonacji, świadomość tego jak zagrać by uzyskać dany efekt - nie bez powodu profesjonalne kapele płacą za to grubą kasę specjalistom
Gitary i basy można samodzielnie nagrać z dobrym efektem - kwestia zagrania tego co się chce usłyszeć a nie byle jak a potem szukania brzmienia w zakładce "plugins".