Zakrzewski basses
imho profesjonalny, lutniczy instrument za 10k to całkiem normalna cena (niewiele ponad 2tys euro)
nowe Fendery kosztują po 7k, a to przecież seryjna masówka...
dla jednego Spector za 3,5k to drożyzna, bo Squier VM za tysia też brzmi spoko, inny pocina na Warriorze, czy Wal'u, bo takie ma preferencje.

Dyskusja o cenie jest imho co najmniej dziwna - wszystko warte jest dokładnie tyle, ile ktoś jest skłonny za to zapłacić.
Skoro Zak Wink znajduje nabywców za 10+k, to znaczy, że cena jest dobra Smile
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
jeżeli macie jakieś pytania względem Zakrzewskich, na które ja bym mógł Waszym zdaniem odpowiedzieć -walcie śmiało.
-------------------------------------

Kliknij, aby posłuchać mojej debiutanckiej EPki!

[Obrazek: dsc_3190_cover%20photo_300.jpg]

www.facebook.com/bartozziofficial

www.bartozziproject.com

www.facebook.com/bartozziproject
Odpowiedz
czemu główka jest taka paskudna? Big Grin
serio - korpus miażdży designem, główka do niego (imho) nie pasi
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
(12-12-2011, 11:28 AM)bartozzi napisał(a): jeżeli macie jakieś pytania względem Zakrzewskich, na które ja bym mógł Waszym zdaniem odpowiedzieć -walcie śmiało.

Ja mam pytanie. Kiedy na yt pojawią się konkretne filmiki prezentujące każdy rodzaj basu produkowany przez p. Zakrzewskiego? Smile Ja jestem wzrokowcem i muszę widzieć jak ktoś na tym gra, żeby powiedzieć, czy mi się podoba Big Grin
Odpowiedz
A jaki lakier stosuje p. zakrzewski?
Odpowiedz
Czy istnieje taka możliwość, że zamiast osprzętu i inlayów wg pomysłu pana Zakrzewskiego będzie można zmienić je na własne (inlaye) / innych firm (pickupy, elektrownia, mostki, klucze itp.)

Jedyne co mi się w tych basach nie podoba wizualnie to mostek - jakby nie pasował do całości. Ale ogólnie projekt i wygląd poszczególnych basówek jest jak najbardziej ok. Zwłaszcza dizajn tego Superiora uważam za najlepszy/najładniejszy ze wszystkich oferowanych na stronie http://www.zakrzewskibasses.com/pl/superior-3.html
Odpowiedz
powiem tyle, jak chcecie sobie dobra reklame i renome zrobic to weźcie kilka basow przywieźcie do s7 i tyle..
Odpowiedz
(12-12-2011, 12:06 PM)Mateusz napisał(a): powiem tyle, jak chcecie sobie dobra reklame i renome zrobic to weźcie kilka basow przywieźcie do s7 i tyle..
Mati .. z całym szacunkiem .. To nie ta klientela.
IMO to bez sensu. Prędzej Musikmesse.
Natomiast byłbym szalenie ciekaw opinii "wymiataczy" , na stale współpracujących z S7.
Opinie Bartka znamy , a np. imć Wiśniewski ?
Alfik jakoś się leni (Smile) i nie chce zabierać głosu , a dla mnie jego opinia jest autorytatywna.

Odpowiedz
Przepiękne basy Smile Próbki niewiele mówią, bo to tylko próbki, pewnie na żywo te wiosła zabijają Smile Są jakieś plany produkcji własnych ("zakrzewski") przetworników, elektrowni czy osprzętu? Pytam z czystej ciekawości, bo i tak nie zarabiam średniej krajowej w postaci 3,5 tys. ... niestety... prowincja Lubelszczyzny pod tym względem ssie Tongue
Luxor Jazz Bass / Markbass CMD 121P / Noisybox 1x12
Odpowiedz
igorro - chodzi o to, zeby pare "znajacych sie na rzeczy" osob napisało na forum, że to brzmi zajebicie i nie mata co pierdolić.

Poza tym- czy ja wiem? część osob bywających w S7 stać na taki bas spokojnie.
Odpowiedz
(12-12-2011, 11:35 AM)Hubert napisał(a): Ja mam pytanie. Kiedy na yt pojawią się konkretne filmiki prezentujące każdy rodzaj basu produkowany przez p. Zakrzewskiego? Smile Ja jestem wzrokowcem i muszę widzieć jak ktoś na tym gra, żeby powiedzieć, czy mi się podoba Big Grin
miałem podobne pytanie... filmiki na yt to naprawdę dobry pomysł z punktu widzenia promocji marki. jakieś testy, gościnne występy również zagranicznych basistów (tego rodzaju filmiki można nagrywać chociażby na targach muzycznych: http://www.youtube.com/watch?v=j-7DU20Ob34 ) itp.
koleś z basstherworld zaczynał 9 miesięcy temu a teraz jego kanał jest już naprawdę popularny. tylko wiadomo, ważna jest dobra jakość, a nie jakieś tam byle co nagrane kaloryferem. dziwi mnie to, że różne marki basowe jakby całkowicie ignorują tą formę promocji. np. ostatnio chciałem z ciekawości obejrzeć jakieś porządne filmy prezentujące markę Enfield i jedyne co znalazłem to kilka gównianych filmów z mocno średnimi basistami w roli głównej. :/
piszę to wszystko bynajmniej nie dlatego, że chciałbym kupić Zakrzewskiego (jakimś cudem również nie zarabiam średniej krajowej), ale dlatego, że jestem Polakiem i fajnie by było, gdyby kolejna polska marka w jakiś tam sposób zaistniała na światowym rynku gitar basowych. a taka reklama na yt to wg mnie świetna promocja przy stosunkowo niskim nakładzie finansowym (kamera hd i dobry sprzęt do nagrywania).
W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle
Odpowiedz
zbanujcie sie wy wszyscy, to bedzie spokoj, a forum nie bedzie schodzic na psy;/

kazdy nastepny post pt. "oda do madrosci" lub "ja mam racje bardziej niz ty" bedzie kasowany, natomiast te juz napisane znikna z tego watku.
Odpowiedz
(12-12-2011, 11:35 AM)Hubert napisał(a):
(12-12-2011, 11:28 AM)bartozzi napisał(a):
(12-12-2011, 11:24 AM)Hubert napisał(a): ok, to ja proponuję abyście spory prywatne załatwiali na PW, bo w każdym wątku jest offtop, a tutaj tym bardziej jest on niepotrzebny!

powróćmy do dyskusji na temat basów produkowanych przez p. Zakrzewskiego.

absolutna racja. dałem się sprowokować, mam nauczkę.

jeżeli macie jakieś pytania względem Zakrzewskich, na które ja bym mógł Waszym zdaniem odpowiedzieć -walcie śmiało.

Ja mam pytanie. Kiedy na yt pojawią się konkretne filmiki prezentujące każdy rodzaj basu produkowany przez p. Zakrzewskiego? Smile Ja jestem wzrokowcem i muszę widzieć jak ktoś na tym gra, żeby powiedzieć, czy mi się podoba Big Grin

niedługo Smile
(12-12-2011, 11:45 AM)Mateusz napisał(a): A jaki lakier stosuje p. zakrzewski?

masz w sumie na stronie napisane - albo cienka satyna, albo podwójny kolor połysk. kolorowe będą na przyszły rok, te egzemplarze, które na razie zrobił są w satynie.
(12-12-2011, 11:52 AM)jb90 napisał(a): Czy istnieje taka możliwość, że zamiast osprzętu i inlayów wg pomysłu pana Zakrzewskiego będzie można zmienić je na własne (inlaye) / innych firm (pickupy, elektrownia, mostki, klucze itp.)

Jedyne co mi się w tych basach nie podoba wizualnie to mostek - jakby nie pasował do całości. Ale ogólnie projekt i wygląd poszczególnych basówek jest jak najbardziej ok. Zwłaszcza dizajn tego Superiora uważam za najlepszy/najładniejszy ze wszystkich oferowanych na stronie http://www.zakrzewskibasses.com/pl/superior-3.html

z tego, co wiem, mostek jest w standardzie, niezmienny - ma związek z resztą konstrukcji i możliwością dołożenia siodełek piezo.

elektronika i pickupy to pełna dowolność, ale dopiero w klasie klasie Superior - w Essential'u dostępne są tylko Aero, w Exclusive dochodzi ich więcej, ale też jest ograniczenie. stosowane klucze to Schaller lub Gotoh - akurat we wszystkich tych basach obecnie jest Gotoh, ale Piotr mówił, że w następnych założy głównie Schallera dla równowagi Smile

a co do tego superiora 7 - śni mi się po nocach. A jak to gra!!!

(12-12-2011, 12:45 PM)SUVV napisał(a): Wiecie co... z każdym dniem to forum schodzi coraz bardziej na psy.

Panowie... to jest dojrzała dyskusja?

Jeśli komuś się spodoba instrument, wizualnie i brzmieniowo, to odłoży kasę albo kupi na raty i już. Pitolenie że za drogo itp. to kwestia indywidualna każdego klienta... jeden kupi, drugi będzie wybrzydzał. Ja jestem za cienki na to aby oceniać te instrumenty więc mogę wypowiadać się tylko w temacie wyglądu.
Kiedy Bassment wprowadzał na rynek basy Laklanda to wszyscy gadali że drogo jak za koreańce - a i tak znaleźli się klienci bo poznali się na instrumentach.

Więc przestańcie (niektórzy) biadolić i weźcie się za granie (bo chwilami mam ochotę poprosić o wieczystego bana - co by tego wszystkiego nie czytać).
nie banujmy się ,ale nie popełniajcie tego błędu, co ja przed chwilą. jeżeli czujecie, że dyskusja może się wymknąć spod kontroli emocjonalnej - olewajcie posta. będzie zdrowiej. wolność słowa musi być, ale zdrowy rozsądek też. przywołuję się do porządku i namawiam, abyśmy wszyscy to zrobili (ci, którzy czują taką potrzebę w każdym razie).

(12-12-2011, 12:38 PM)zwinny napisał(a):
(12-12-2011, 11:35 AM)Hubert napisał(a): Ja mam pytanie. Kiedy na yt pojawią się konkretne filmiki prezentujące każdy rodzaj basu produkowany przez p. Zakrzewskiego? Smile Ja jestem wzrokowcem i muszę widzieć jak ktoś na tym gra, żeby powiedzieć, czy mi się podoba Big Grin
miałem podobne pytanie... filmiki na yt to naprawdę dobry pomysł z punktu widzenia promocji marki. jakieś testy, gościnne występy również zagranicznych basistów (tego rodzaju filmiki można nagrywać chociażby na targach muzycznych: http://www.youtube.com/watch?v=j-7DU20Ob34 ) itp.
koleś z basstherworld zaczynał 9 miesięcy temu a teraz jego kanał jest już naprawdę popularny. tylko wiadomo, ważna jest dobra jakość, a nie jakieś tam byle co nagrane kaloryferem. dziwi mnie to, że różne marki basowe jakby całkowicie ignorują tą formę promocji. np. ostatnio chciałem z ciekawości obejrzeć jakieś porządne filmy prezentujące markę Enfield i jedyne co znalazłem to kilka gównianych filmów z mocno średnimi basistami w roli głównej. :/
piszę to wszystko bynajmniej nie dlatego, że chciałbym kupić Zakrzewskiego (jakimś cudem również nie zarabiam średniej krajowej), ale dlatego, że jestem Polakiem i fajnie by było, gdyby kolejna polska marka w jakiś tam sposób zaistniała na światowym rynku gitar basowych. a taka reklama na yt to wg mnie świetna promocja przy stosunkowo niskim nakładzie finansowym (kamera hd i dobry sprzęt do nagrywania).

słusznie prawisz, dokładnie taki jest plan. zdecydowanie chciałbym, żeby oprócz mnie i Żaczka na kanale zakrzewskibasses pojawiło się jak najwiecej dobrej jakości videosów z różnymi ludzimi ogrwającymi te basy. tym niemniej chwilę to zajmie, bo od premiery strony manufaktury nie minął jeszcze tydzień, a taki filmik trzeba jedna krobić trochę na spontanie... jak będą sami endorserzy, to może wyjść trochę sztucznie, nie? Smile
-------------------------------------

Kliknij, aby posłuchać mojej debiutanckiej EPki!

[Obrazek: dsc_3190_cover%20photo_300.jpg]

www.facebook.com/bartozziofficial

www.bartozziproject.com

www.facebook.com/bartozziproject
Odpowiedz
A ja myślę, że jak będziecie z Żaczkiem je ogrywać, to będzie zajebiście, a nie sztucznie mrgreen
Tym niemniej przychylam się do propozycji kanału na YT - ostatnio na przykład oglądałem Mroka test główki SWR i bardzo fajny.

Pzdr

K
Odpowiedz
(12-12-2011, 01:02 PM)bartozzi napisał(a): jeżeli macie jakieś pytania względem Zakrzewskich, na które ja bym mógł Waszym zdaniem odpowiedzieć -walcie śmiało.

Mam kilka uwag odnośnie strony i prezentacji instrumentów. Piszę, bo doświadczenie zawodowe uczy, że równie ważne od tego co i jak robisz jest to, jak umiesz to zaprezentować i sprzedać.

Co do pierwszego to nie wiem, basy na pewno wyglądają na ładnie zrobione, ale to teraz nie jest na obecnym rynku high-end powód do dumy, tylko absolutne minimum przyzwoitości. To, że bas brzmi dobrze przy tej cenie też nie powinno być atutem, tylko pierwszym akapitem, wstępem. Czy są na tyle unikalne, by ktoś wybrał Pana Zakrzewskiego zamiast dowolnego innego lutnika robiącego instrumenty w tej cenie - tego nie wiem. okaże się gdy ludzie trochę na tym pograją, ponagrywają. Z całym szacunkiem, ale w opinie muzyka na temat gitary przez pierwsze pól roku, rok nie do końca wierzę, zwłaszcza jeśli jest ładna i uczestniczył w jej tworzeniu Wink

Co do drugiego. W przypadku instrumentu kreowanego na bardzo ekskluzywny i wyjątkowo dokładnie dopracowany, dopieszczony w każdym detalu strona pozostawia wiele do życzenia. Jak byłem jeszcze zawodowcem w tego typu rzeczach robiłem Case Study przykładowych klientów - by sprawdzić, czy mają to czego chcą dostępne na stronie.

Przykład.

---

Ludzie którzy zarabiają na tyle dużo by móc sobie pozwolić na taki instrument, najprawdopodobniej:

- nie mają za dużo czasu na pierdoły
- wiedzą czego chcą
- nie da się ich zbajerować gadką marketingową.

Więc. Pytania:

- czy instrument jak zamówię teraz może być gotowy np. do połowy marca? Jaki jest czas oczekiwania? Jak z formą płatności, faktura itp?
- Mam wielkie lapy, potrzebuję 6tkę o rozstawie 19mm i radius taki jak w moim ulubionym customie marki STAGG - jaki jest standardowy rozstaw i radius waszych basów? Możecie zrobić hardware o innym rozstawie? Inną menzurę? Inny profil gryfu?
- Mam uraz powydpadkowy pleców i nie mogę mieć instrumnetu powyżej 3,5kg. Ile ważą wasze basy?
- jakie są proponowane przez was gotowe zestawy drewno/elektronika i co oferują?
- potrzebuję czwórkę, ale niecierpię rozstawu przy siodełku z jazz bassa, chcę takie jak mam w preclu na którym gram od 15 lat - jaki jest rozstaw strun przy siodełku?
- tak w sumie to wygląda jak mayones, co właściwie wyróżnia waszą firmę od nich? po zdjęciach widzę warsztat lutniczy jak każdy inny, za co w takim razie płacę? specyfikacji nie znam, proponowanych zestawów zapewniających brzmienie nie znam. nie wiem ile taki bas waży, czy ma case wyprofilowany, nie wiem czy średni czas oczekiwania to 3 miesiące czy 2 lata.

Wiem, że właściciel zna paru znakomitych basistow i robi ładne gitary. O całą resztę będę musiał się dopytywać... chce mi się?

---

koniec przykładu. Może to brzmi trochę okrutnie, nie traktuj to proszę jako zarzut czy próbę dojebania (na to jestem za stary i zbyt zapracowany) - robiłem dokładnie to samo w odniesieniu do portali które projektowalem i działało za każdym razem. Uwierz mi, że jeśli właściciel sam sobie tego nie zrobi, to przy tym przedziale cenowym klient może po prostu odczuwać brak informacji. Wejdź sobie stronę Sheldona Dingwala, Rogera Sadowskiego, Mayonesa nawet - oni przedstawiają masę fajych rzeczy. Dingwall wymiata jeśli chodzi o opis technologii, rozwodzi się nad kurde sposobem wklejania straplocka i stosowania jesionu ciężkiego na górze korpusu a lekkiego na dole. Sadowski imponuje profesjonalizmem i bogatą ofertą + opiniami znakomitych muzyków. Mayo ma świetnie przygotowane rózne modele pod kątem połączenia dobrego drewna i elektroniki - każdy dokładnie opisany. Próbki u laklanda to w ogóle świat...

U was jest trochę fot, pare dobrych próbek (nie wiadomo jak nagranych - też ważne) i filmiki z youtube które przy tej klasie insturmentu powinny zniknąć NATYCHMIAST.

Podsumowując - zakładam, że basy są znakomite, życzę oczywiście Panu Zakrzewskiemu powodzenia w robieniu tych basów, może kiedyś kupię - lubię drogie basySmile Tylko na stronie zbyt konkretów informacji póki co nie ma, jeśli są to trudno dostępne. Ja bym nie kupił bez możliwości ogrania. Ile ich jest w polsce? 5? 10?

No właśnie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości