Ankieta: które brzmie basu bardziej Ci się podoba
Sama Linia
21.21%
7 21.21%
Linia + Paczka
60.61%
20 60.61%
Nie mam zdania
6.06%
2 6.06%
Nie słyszę różnicy
12.12%
4 12.12%
Razem 33 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Barbary Coast - Playback i ankieta od Alfika
Linia bardziej naprzód wyskakuje w nagraniu. Brzmi i to i to dobrze ale oceniając brzmienie ogólne nagrania jestem za paczką Smile
[Obrazek: 2gsir0w.jpg]

Odpowiedz
Subiektywnie linia + paczka lepiej, bardziej naturalnie to brzmi. Sama linia zbyt sterylnie i mocno do przodu.
[Obrazek: 7w41Jta.jpg]
Odpowiedz
(02-16-2013, 09:49 PM)wtf napisał(a): jestem za paczką Smile

w koncu sie ktos ze mna zgadza

Odpowiedz
Jak na moje drewniane ucho sama linia jest "bliższa" i bardziej skoncentrowana, czytelniejsza i jakby równiejsza. Z kolei miks z paczką dodaje więcej smaczków. Takich "kontrabasowych" szmerów. Ciekaw jestem jakby to zabrzmiało (na realizacji się nie znam proszę więc o wyrozumiałość) z bardziej mulistą podbarwiającą paczką.
Odpowiedz
dla mnie bez skupiania sie nie ma roznicy, owszem jak ubiore sluchawki i sie skupie to roznica jest, ale mysle, ze na wiekszosci amatorskich sprzetow jest pomijalna. Jakby nikt nie napisal ze to sa 2 rozne nagrania to nawet bym na to nie zwrocil uwagi i jestem pewien ze wiekszosc ludzi podobnie.
Odpowiedz
Szlachetniej klei paczka i linia zmiksowane. Ładnie wtedy okala wszystko, nie jest to suche brzmienie, jak na moje ucho.
Słuchałem na najtańszych słuchawkach Philipsa, takich nausznych, z pałąkiem. O dziwo - bardzo dobry sprzęt, niewiele ustępuje moim zdechłym Sony MDR 200 bodaj.
Takie tam granie. 

Czy ta mordka jest taka, na jaką zasłużyło to forum?
[ ] tak
[ ] bardzo tak
Odpowiedz
(02-16-2013, 10:11 PM)paka napisał(a):
(02-16-2013, 09:49 PM)wtf napisał(a): jestem za paczką Smile

w koncu sie ktos ze mna zgadza

ja byłem za tą opcją od samego początku! Big Grin A teraz większość też się z Nami zgadza! Smile
Odpowiedz
(02-17-2013, 08:34 AM)Mateusz napisał(a): dla mnie bez skupiania sie nie ma roznicy, owszem jak ubiore sluchawki i sie skupie to roznica jest, ale mysle, ze na wiekszosci amatorskich sprzetow jest pomijalna. Jakby nikt nie napisal ze to sa 2 rozne nagrania to nawet bym na to nie zwrocil uwagi i jestem pewien ze wiekszosc ludzi podobnie.

pewnie, od początku było jasne że różnica będzie raczej subtelna i trzeba będzie się na niej właśnie skoncentrować. Co nie zmienia faktu, że na totalnie amatorskich odsłuchach (słuchawki Sony MDR-V150 czy tanie jednodrożne głośniki Logitech) słyszę ją niewiele gorzej niż na czymś lepszym (Yamaha PianoCraft e810).

[Obrazek: 17m.gif]
Odpowiedz
A teraz zadanie dla Alfika - obrobić ślad z liniią tak, żeby brzmiał jak najbliżej tego miksu z paczkąSmile

PS. Wszystkim, którym bardziej podoba się sama linia - nie powinniście się nawet odzywać w sprawach miksu swoich kapel, jesteście zboczeni syndromem "przebijalności basu" mrgreen
Odpowiedz
(02-17-2013, 12:01 PM)paka napisał(a): A teraz zadanie dla Alfika - obrobić ślad z liniią tak, żeby brzmiał jak najbliżej tego miksu z paczkąSmile

PS. Wszystkim, którym bardziej podoba się sama linia - nie powinniście się nawet odzywać w sprawach miksu swoich kapel, jesteście zboczeni syndromem "przebijalności basu" mrgreen

Brzmienie linii jest IMHO lepsze, to proporcje miksu są bez sensu. Jakby Błażej zmiksował to adekwatnie, jak w przypadku linia+paczka ankieta byłaby bardziej wiarygodna. Nie pisałem o tym, bo wydawało się to oczywiste... Jak widać nie jest mrgreen
Odpowiedz
Ale jak mniemam, Alfik celowo nie ruszał suwaków. Np. ilość dołu w obydwu nagraniach jest bardzo podobna, w innych pasmach robią się delikatne różnice.

Weź tu z takimi rozmawiaj mrgreen
Odpowiedz
(02-17-2013, 01:33 PM)paka napisał(a): Ale jak mniemam, Alfik celowo nie ruszał suwaków. Np. ilość dołu w obydwu nagraniach jest bardzo podobna, w innych pasmach robią się delikatne różnice.

Weź tu z takimi rozmawiaj mrgreen

Bez sensu. Każdy słyszy, że bas w wersji z linii wali po ryju a reszta popierduje w tle. Nie ma tutaj wielkiej filozofii, w doborze proporcji. Ciulowe to wszystko, bo teraz piszecie straszne pierdoły.
Odpowiedz
Omson ma trochę racji, z linii jest wyraźnie głośniej i trochę trudno to ocenić.
Odpowiedz
Cholercia, zazdroszczę Wam słuchu Big Grin Z 15 razy słuchałem, porównywałem w tych samych fragmentach i nic Smile Wiem że jakaś różnica jest, ale niestetyż ja jej nie słyszę Big Grin
Luxor Jazz Bass / Markbass CMD 121P / Noisybox 1x12
Odpowiedz
(02-17-2013, 01:54 PM)cuniek napisał(a): Cholercia, zazdroszczę Wam słuchu Big Grin Z 15 razy słuchałem, porównywałem w tych samych fragmentach i nic Smile Wiem że jakaś różnica jest, ale niestetyż ja jej nie słyszę Big Grin

Bo różnica lina vs linia+paczka to niuans. Rożnica proporcji miksu rzuca się w uszy z miejsca. To chyba słyszysz, co? Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości