05-01-2011, 07:20 AM
(04-30-2011, 03:32 PM)Bolem napisał(a):(04-30-2011, 03:18 PM)mazdah napisał(a):nie, nie zapomnialem dodać emoty.(04-30-2011, 02:33 PM)Bolem napisał(a): No już nie przesadzaj, w instrumencie za TAKĄ kase takie "niedopatrzenie" jest niedopuszczalne. Tym bardziej ze sprzedający pokazuje to na zdjeciach
Ja mam nadzieję, że zapomniałeś emoty dopisać na końcu zdania i tak naprawdę nie myślisz tak na powaznie
Takie papiery są chyba w każdym fenderze od zawsze. Jedyna różnica jaką zauważyłem to to, że teraz szlifują/polerują (nie wiem czy we wszystkich - u mnie jest przejechane na gładko) kieszeń gryfu a tu wygląda jakby cały korpus był pomalowany i po prostu przykręcono do niego gryf.
Nie będę próbował tutaj robić "wykładu" na temat tego jak postrzegam wpływ basu i jego elementów na brzmienie (1. jestem niekompetentny 2. nie ten topic), na pewno taki lakier i inne papiery nie wpływają pozytywnie na połączenie (co za tym idzie przewodzenie drgań) deska/gryf. Sam miałem bas upackany lakierem i po wyemilinowaniu tego błędu odezwał się dużo lepiej. To że tak fender robi w każdym instrumencie to dla mnie żadne wytłumaczenie, mimo że wymyślili najbardziej sprawdzające się konstrukcje nie są nieomylni.
Moim zdaniem w instrumencie za takie pieniądze ta kwestia powinna być rozwiązana.
No, chyba że ktoś gdzieś udowodni pozytywny wpływ lakieru i papierów pod gryfem na brzmienie. Nie sądzę żeby tak się stało, raczej mija się to z logiką.
Chociaż, jak juz pisałem, nie jestem ekspertem
Co do papierów, kartoników itp. w kieszeni to racja. Spada dynamika instrumentu i koniec. Właśnie leży u mnie bas poprawiany przez lutnika, który jak kiedyś twierdził - on potrafi tak podłożyć papierek że będzie git. Od tamtej pory przestałem go brać na poważnie a zwłaszcza jego barwne opowieści o instrumentach. No i właśnie dostałem w pewnym basie efekty jego "papierkowej" roboty i aż mi się żal robiło tego dobrego instrumentu, który jest teraz do poprawki po onym lutniku.
Jeśli chodzi natomiast o farbę to tu sprawa nie jest już tak oczywista. Pomalowana kieszeń= więcej góry. Jeśli ktoś gra na sprzęcie gdzie góra to 3,5k to różnicy nie usłyszy - czyli ogromna część użytkowników tego forum. Różnicy nie usłyszy nie dlatego, że głuchy ale tak przenosi jego tor audio