09-14-2011, 09:08 AM
(09-14-2011, 08:48 AM)low napisał(a): A dlaczego Rotosoundy są sztywne a DR miękkie, mimo tych samych grubości i tego samego strojenia?
I może mi jeszcze wmówisz, że struny z czasem nie tracą swojej sprężystości?
:/
Nie wiem co tracą, ale nie będę dywagować na temat spraw niemierzalnych jednoznacznie (nie dla nas). Mogę z cała pewnością powiedzieć, czy struna się zestarzała czy np ma inna dynamikę w porównaniu z pozostałym kompletem - bo to słyszę i każdy z nas to słyszy.
Natomiast, jak czytam to co piszecie o zmniejszeniu naciągu w trakcie zużycia - przychodzi mi tylko na myśl schiz od audio-voodoo fanów. 'TA SAMA' struna nie może mieć innego naciągu, jeśli mówimy o identycznym strojeniu. Czysta fizyka - zmienia się naciąg - zmienia się strój. Kropka.
Kolejna sprawa, którą sprytnie pominąłeś w mojej wypowiedzi - napisałem z wyraźnym wskazaniem zachowania układu odniesienia (czyt. przykład zachowanie się tej samej struny w pewnym odcinku czasu używania). Po co podajesz przykłady "twardości" strun Roto i DR na poparcie swojej śliskiej teorii - bo nie rozumiem?
(09-14-2011, 08:57 AM)Rumcayz napisał(a): inaczej...to nie tak że są luźniejsze bo zmniejsza się naprężenie. One są po prostu bardziej elastyczne.
A różnice między różnymi firmami to raczej kwestia wykorzystanego stopu
O widzisz! Zaczynasz pisać do rzeczy!