06-22-2010, 09:45 PM
(06-22-2010, 07:41 PM)lucien napisał(a): Nie do końca prawda moim zdaniem. Coś takiego jak średnia cena, nawet z allegro istnieje - wystarczy wejść w aukcje zakończone i sprawdzić, za ile podobne gitary sprzedały się w ciągu ostatnich 2 miesięcy (mówię o zakończonych zakupem), jakiś to tam wskaźnik jest. Ile sobie wymyśli sprzedający - owszem, niektórzy na allegro (i nie tylko) mają ceny z dupy wyjęte i np. o 1500zł wyższe niż jakaś tam średnia z allegro.
Ile jest dać w stanie kupiec - nawet jak było "dobrze" to i tak 50-80% ofert kupna jakiegoś sprzętu było wyjęte za przeproszeniem z dupy. Z drugiej strony tekst typu - a bo tam ta gitara była taniej też można przeanalizować - czy tamta gitara była kradziona, kiedy była ostatnio u lutnika, ile nabywca musiał wsadzić w nią kasy żeby była w pełni sprawna itp. itd.
Ok, może niefortunnie to ująłem. Wiem oczywiście, że jest coś takiego jak średnia cena z zakończonych allegro (sam zresztą zawsze ją przeglądam).
Nie spodobało mi się po prostu określenie 'psucie rynku' jako reakcja na cenę tego Precla z allegro.
Nie wiem jakie są ceny w zakończonych aukcjach takich Preclów (nie sprawdzałem), ale skoro teraz ten jest za tyle wystawiony (i cały czas stoi), to znaczy że najwyraźniej w obecnej chwili tyle jest wart i już. Drugi podobny Precel od DEFENCE'a (w zbliżonej cenie) tylko to potwierdza
(06-22-2010, 07:41 PM)lucien napisał(a): "Gdyby cena tego Precla była taka super-okazyjna jak wam się wydaje, to już by go na allegro nie było." Też nie do końca, jak się da naprawdę dobrą cenę tak, żeby sprzęt poszedł od razu to ludzie często myślą, że coś z nim jest nie tak .
Ciekawa teoria, może coś w tym jest
(06-22-2010, 07:41 PM)lucien napisał(a): "Prawda jest taka, że ludzie nie mają ostatnio kasy..." - nikt nikogo nie zmusza do kupna basu, to nie jest towar pierwszej potrzeby, jeżeli to jest dla kogoś hobby to można kupić tańszy bas, jeżeli narzędzie do zarabiania pieniędzy, to kasa pewnie się znajdzie, bo sam bas w jakimś tam czasie się zwróci.
Wiadomo, że nikt nikogo nie zmusza, ale jeżeli OGÓŁ ludzi ma mniej kasy, to ciężej trafić na jednostkę która będzie miała
Ostatnimi miesiącami udało mi się kupić sporo sprzętu po cenach, które byłby niemożliwe rok czy dwa lata temu. Druga strona medalu jest taka, że np Ashdowna ABM500 UK w świetnym stanie musiałem sprzedać za śmieszne pieniądze (sprzedawałęm go przez 2,5 miesiąca sukcesywnie obniżając cenę).
To samo tyczy się mojego bębniarza i gitarzysty, więc sprawa nie dotyczy tylko basowego światka
http://eluktrick.bandcamp.com
Ibanez Roadstar II RB650 (DiMarzio DP122) + Ampeg V4BH & SVT-CL + Trace Elliot 1048H
Ibanez Roadstar II RB650 (DiMarzio DP122) + Ampeg V4BH & SVT-CL + Trace Elliot 1048H