03-25-2012, 03:01 PM
(03-25-2012, 02:19 PM)Stiff napisał(a): Mam Pytanie odnoście paczek 2x10, jak się sprawuje na występach takiej wielkości nagłośnienie stand alone? Czy kolumny 2x10 to typowo studyjno/domowy sprzęt? Ciekawą ofertą może być Mesa Powerhouse 2x10, jestem zainteresowany taką paczką ze względu na mobilność. Pozdro!
To zależy jakiego soundu używasz i czym planujesz napędzać... Już tłumaczę. Ja dla przykładu mam 2 sztuki 4x10" (sumarycznie 1600W/4 ohm) oraz jedną 2x10" (600W/8 ohm)... Ta druga jest więc podobna z parametrów, do interesującej Cię Mesy. Na czystym basie brzmi właśnie bardziej do pokoju (napędzana połową koncówki ADS - jakieś 350W przy impedancji 8 ohm). Natomiast jak dochodzi distortion XXL i BBE Sonić Maximizer - powiem uczciwie, że gra mi to zupełnie, jak ten duży stack odkrecony na 1/3 mocy... Zapierdala!
Podejrzewam, że na czystym brzmieniu, chodzi po prostu o to, że jest za mało z tego ADS-a, żeby ja rozbujać porządnie, dlatego bardzo żałuję, że kiedyś customizowałem znajdujące się w niej Eminence'y z 8 na 16 ohm (potrzebowałem ja dawno temu na dostawkę do paczki 1x15" aby zjeżdzały obydwie do 4 ohm). Po prostu, jak chcesz stand-alone - kupuj tego PowerHousa na 4 ohmy i będzie dobrze. I jeszcze jedno: wg mnie lepiej daje radę konfiguracja 2x10" niż 1x15" - bardziej skuteczna jest i 2 głośniki pracując synchronicznie, indywidualnie dostają dużo mniej po dupie, niż samodzielnie pracująca 15-nastka.