07-12-2010, 08:21 PM
(07-12-2010, 07:23 PM)Burning napisał(a): no właśnie Skoda, bo 1) czeskie, 2) tanie, a solidne
jak już pisałem - po przesiadce z chińskich 12au7 na JJ ecc82 zauważyłem znaczną poprawę.
ciężko natomiast znaleźć testy 12au7 jako lamp sterujących - kluczowe znaczenie mają jednak preampówki, i to ich głównie dotyczą testy.
Aktualnie na v1 i v2 mam HP z fabryki Phillips Miniwatt Holand, czyli osławione Amperex BugleBoy tylko z innym logo.
No ale te sterujące to praktycznie.. różnic nie słychac. Słychac jak sobie podmienisz na inny typ (chociaz teoretycznie AU7 z AX7 nie mozna, bo wypadaloby zmienic rezystor... to robilem z powodzeniem - lub i nie - bo wzmak czasami dziwnie sie zachowywal)
Mam teraz V4-B na "warsztacie". Wzmak ma 2 identyczne kanały i na każdym osobną lampkę 12AX7 w pozycji V1. Probowalem podmieniac jedną z nich np. na 12AtT7 albo... 12AY7 (jeszcze mniejszy gain) - nie slysze ZADNEJ roznicy (no, tak minimalną, ze jakby mi ktos zrobil slepy test to bym chyba nie uslyszal). Jest to bardzo dziwne. Bo ani nie wzrasta mi gain, ani się nie obniza. W Orendzu roznica jest ogromna (między 12AX7 a 12AY7) - jakaś połowa skali głośnosci W tym wzmaku jest to fajny sposob na uzyskanie praktycznie wyłącznie przesteru z lamp mocy.
Ale jak widac, co wzmak to kontrukcja inna. Czlowiek nie poradzi
-