09-25-2012, 07:38 AM
Swego czasu miałem SP212 z Terrorem...Przede wszystkim dramatycznie niska skuteczność,co w połączeniu z impulsiakiem dawało słaby efekt.Mulący,buczący dół,brak dynamiki,ciosu.Niby w tym SP212 siedzą dwie 12",jednak gabarytowo i brzmieniowo bliżej było połowie 212 mesy
.Domyślam się,że szukasz czegoś pod lampę.Z moich doświadczeń wynika ,że lampa lubi po prostu ciężkie paki z ferrytami
.Zarówno Traynora jak i Matampa testowałem z aguilarem(DB210),oranżem(SP212,OBC115),lodówka Heritage ampega,nowa seria Pro Neo 115,glockenklang ,mesa 410,115,212.Według mnie mesa 410 sprawdza się najlepiej.15" mesy też brzmi fajnie ale nie wyrabia przy dynamicznej grze,przy mocnym szarpnięciu strun i dynamice matampa zatyka się ,więc jak piętnastki to dwie.Podoba mi się też zestawienie lampy z aguilarem DB.Pomimo tego ,że ogrywałem tylko 210 to muszę przyznać ,że lepiej sobie radzi z "uderzeniem" matampa niż każda z piętnastek na których grałem,a poza tym fajnie drajwuje
.DB410 pod lampę to byłoby to
.Lodówka nie przekonała mnie zarówno wagą jak i brzmieniem.Podobnie jak aguilar pompuje ktoreś srodkowe częstotliwości,tyle ,że aguilar robi to z gracją a ampeg po chamsku
...Eksperymenty z neodymami typu ampeg pro neo,BS jakiś też był,orange SP212(zdaje się,że izobaryk też ma w sobie neo) to porażka,tzn. to dobre rozwiązanie dla jazzmanów mających problemy z kręgosłupem....To oczywiście moja opinia i szanuję zdanie innych
...Zaznaczam ,że opieram się na doświadczeniu ,tzn. każdą z tych paczek męczyłem co najmniej kilka miesięcy,a nie 30 min. w sklepie...