12-05-2012, 08:55 AM
(12-05-2012, 08:43 AM)solartron napisał(a): Wg mnie napisałem odpowiednio do problemu. Różnice w fazach poszczególnych przetworników w praktyce oczywiście występują, natomiast realnym problemem jest różnica w poziomach sygnałów. Przesunięcia w fazie zależą np. od konfiguracji i parametrów cewek (pojemności oraz indukcyjnośći), jednak to co pisał Mroku wynikało z faktu, że jemu nie podoba się tonalność układu P+J a nie niuanse fizyczne wynikające z niedopasowania fazowego sygnałów.
Teraz warto się zastanowić - czy wchodzimy w nową dyskusję "płytkową", czy nie. Pamiętajcie, że gdy tylko korzystacie z eq już macie do czynienia z rozfazowaniem sygnału, mało tego same wzmacniacze, kostki, wszystko co jest w torze sygnałowym prowadza przesunięcia fazowe. Zatem zakładamy bh "fazowców', "fazerów", czy po prostu ćwiczymy?
Ja akurat na poważnie skierowałem do Ciebie te pytania, ponieważ (nie ukrywam) - liczę z Twoim zdaniem i warto byłoby się czegoś dowiedzieć.
Natomiast sprawa "płytki" to bardziej niuans - tylko, że rozdmuchany...

. Pamiętajcie, że gdy tylko korzystacie z eq już macie do czynienia z rozfazowaniem sygnału, mało tego same wzmacniacze, kostki, wszystko co jest w torze sygnałowym prowadza przesunięcia fazowe. Zatem zakładamy bh "fazowców', "fazerów", czy po prostu ćwiczymy?