(01-28-2013, 04:54 PM)Basstard napisał(a):(01-28-2013, 03:49 PM)Marcin S napisał(a):(01-28-2013, 02:32 PM)dexter_ck napisał(a):(01-28-2013, 02:22 PM)Marcin S napisał(a): dokładnie. Basstard, powszechność palisandru nie świadczy o jego chujowości. Zresztą jest palisander i palisander. Wszystkie Skywaye mają też struny. Nie znaczy to, że Twój Alembic jest chujowy bo też je ma.
(...)
Wydaje mi się, że Basstard miał raczej na myśli, że jest to połączenie kolorystyczne tak popularne w tanich gitarach, że od razu się z nimi kojarzy, niezależnie od ich rzeczywistej jakości
nie nawiązałem do połączenia kolorystycznego (też mi się nie podobają czarne fenderowate z białą płytką i palisandrem, to najnudniejsza wizualnie kombinacja - tu się z Jarkiem zgadzam), tylko do wcześniejszej wypowiedzi Basstarda że palisander w progowych basach jest do dupy, bo jest taki pospolity i występuje w każdym tanim badziewiu.
No nie, zapomniałem jeszcze o 2 basach, które miały palisander ale i tak wywołują we mnie wzwód: Aria Pro-II SB 1000 i, oczywiście, Wal.
To może uściślę: nie lubię palisandru w progowych fenderokształtnych (z wyjątkiem zestawienia Pretzl + flaty). I w Music Manach też nie. Po prostu nie leży mi, i tyle. A pospolitość to tylko taka dodatkowa zniechęcająca cecha, jak srebrny lakier na samochodzie - nie dość, że nie podoba mi się, to jest tak kurewsko pospolity, że ze względu na to połączenie awansuje na szczyt czerstwoty
Mam srebrne auto i 4 basy z palisandrem na podstrunnicy
Na usprawiedliwienie
dwa to fretlessy
jeden precel na flatach
jeden do grania pedalskiego disco
do rocka mam klonowe podstrunnice
Srebrne auto jest kombi

Tak na poważnie
Palisandry bardzo różnią się jakością
Brazylijski, który mam na starych fenderach brzmi genialnie zarazem ciepło i selektywnie.
a np. Indyjski popularniejszy i tańszy zamula już dość mocno...
Dla niewtajemniczonych polecam strone warmotha - podstawowe opisy pokrywają się z rzeczywistością.
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)