02-06-2013, 03:15 PM
(02-06-2013, 02:37 PM)tapchan napisał(a): Poważnie myślę o przesiadce z 410 na dwie 115. "Kompaktowe" 215 też wchodzą w grę.A myślałeś nad tym 2x15 co śledziu sprzedaje?
Całość powinna łyknąć 800W przy 4 lub 8 Ohm. Fajnie, jakby udało się zmieścić z wagą zestawu w 40kg.
Brzmieniowo ma lepić kapelę, głównie gitarowe granie ale też trochę elektroniki. Szukam wyrównanego brzmienia do samego dołu z zachowaniem tego ciepłego warkotu charakterystycznego dla dobrych piętnastek.
Finansowo okolice 3-3,5 tys.
Testowałem i podobają mi się:
Mesa Diesel 215 - klarowna, warcząca, głośna i mocna, dobrze siedziała w kapeli.
Markbass Traveler 151p - j.w. ale nie miałem okazji sprawdzić w zespole, może być trochę zbyt hi-fi bo "na surowo" tak trochę brzmiała.
Testowałem i nie podobają mi się:
Ampeg SVT-15E - za mała skuteczność.
Trace Elliot 1518 - stary zapychał się na piątce, nowy znikał mi w zespole jakby miał środka za mało, mimo że dołem ładnie dmuchał.
Ashdown MAG - za mała skuteczność.
Hartke TP 115 - nie gadała mi dobrze z zespołem, środek dziwnie przesunięty w górę żarł się z gitarą.
Hartke VX 115 - za mała skuteczność.
Na allegro wisi Mesa Powerhouse 215. Biorę ją pod uwagę, ale na terminalu brakuje jej Speakona i trochę się boję wąskiego gardła na linii głowa - paczka. No i jednak jest to trochę klocek.
Mam też na oku ofertę NoisyBox, konkretnie dwie 115 na głośnikach Kappa Pro 15 (mają dobrą opinię na forum i fajnie wyglądają na papierze) lub FaitalPRO 15PR400 (nie znalazłem w necie negatywnych opinii i super fajnie wyglądają na papierze).
Opinie i propozycje mile widziane.