12-12-2013, 11:27 AM
(12-12-2013, 11:15 AM)VOLCIK napisał(a): Nie podchodziłbym aż tak zero-jedynkowo w kwestii stalówki czy nikle. Dużo zależy od producenta - na przykład stalówki D'Addario mi bardziej podchodziły niż nikle tej firmy. Przez to początkowo skreśliłem nikle z ewentualnych przyszłych zakupów. Jednak po kupieniu tych używanych nikli EBS i DR, zmieniłem zdanie. Najlepiej co wymiana strun testować coś innego, ale po jednym czy dwóch kompletach stalówek, które nie podchodzą brzmieniowo/manualnie nie skreślałbym całej tej grupy, bo możliwe, że jeszcze inny producent robi stalówki, które w pełni spełnią oczekiwania.
Ale ja nie skreśliłem. Napisałem po prostu o swoich preferencjach. W sumie nie miałem jeszcze niczego z serii BlueSteel... Chciałbym kiedyś spróbować (tylko trochę szkoda mi siana na eksperymenty, kiedy wiem, że na dzień dobry podejdą mi nikle DR, Fodera, EB, Dunlop, EBS, Darco...). Apropos Darco - chyba jedyne nikle, które przebiły DR Lo-Riders brzmieniowo moim zdaniem. Niestety ich żywotność jest adekwatna do lichej ceny (na dodatek popękały wszystkie z kompletu)