(01-04-2014, 08:00 PM)MrPapaBear napisał(a): Prawie- gdyby nie to prawie linia byłaby dość słaba (nie mówię o wykonaniu bo ja w życiu tak równo z pulsem nie zagram). A ja mówiłem o rozwoju muzycznym zaznaczając, że motorykę sobie tym wyrobi i tylko motorykę. Grasz prymy 16kami i już, zero myślenia, wyćwiczenie mięśni.
Imo to jest jedna z najlepszych linii basowych wszechczasów u mnie w pierwszej dziesiądce...
Grając walkingi i melodyjki bebopowe nie wyćwiczysz motoryki potrzebnej do rockandrolla... i vice versa.
Ćwicząc marcusy i vooteny nie będziesz grał lepiej bluesa...
od suit wiolonczelowych bacha nie poprawi ci się timing w chamskich ósemkach... które bywają bardzo potrzebne w codziennej basowej rzeczywistości
Ćwiczyć trzeba to co chcemy grać i bardzo dużo innych rzeczy...
jest milion rzeczy, które można wyćwiczyć grając prymki ósemkami...
precyzja, artykulacja, dynamika, czas trwania nut, feeling, groove, sposoby tłumienia lewą i prawą ręką, praca z żywym perkusistą nad uzyskaniem właściwej pulsacji... takiej jaka jest potrzebna a nie takiej jaka nam wychodzi... sposoby wykonywania szybkich zmian pozycji... bo cholernie przy takim prostym graniu słychać, że komuś się "omskło" i na raz po zmianie pozycji nie trafił...
Do tego wszystkiego potrzeba jest kupa myślenia... i świadomości i nie są to proste rzeczy jak się czasami amatorom wydaje...
(01-04-2014, 07:59 PM)VOLCIK napisał(a): A do tego co Alfik napisał dodałbym Jamiroquai - Cosmic Girl i granie ósemka + dwie szesnastki w oktawkach tak jak to jest tam w refrenie. Walczyłem z tym przez kilka dni non-stop i doszedłem do pewnego etapu, którego nie potrafię przeskoczyć - masakra!
Do tego groove potrzeba jakiś 10ciu lat ćwiczenia

1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)