01-27-2015, 10:31 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-27-2015, 10:39 PM przez bartoshek.)
(01-27-2015, 08:17 PM)raku napisał(a): Szukam najtańszego Jazza jakiego w życiu widzieliście. Harley Benton JB-75NA? https://m.thomann.de/pl/harley_benton_hb...ef=mal_a_3
Mam, potwierdzam

Są też tańsze z HB, ale nie macałem.
Jak się zastanawiasz to warto go łyknąć. Mieli jeszcze wersję w sunburście z palisandrem na podstrunnicy, ale zmienili na klonową. Szkoda, bo chciałem go łyknąć.
Przechodząc do sprawy, instrument jest wykonany naprawdę spoko. Korpus jesionowy - bas jest ciężki (5,2 kg), ma natomiast fajnego kopa. Hardware całkiem ok - ja zmieniłem bo zmieniałem na czarny, dlatego też ciężki most. Przetworniki też ok, można robić apgrejd jak co - ja nie robiłem bo do mojego brzmienia jest ok.
Progi całkiem dobrze zrobione - mam akcję 2,5 mm na ostatnim progu. Kieszeń gryfu czysta, kąt osadzenia poprawny bez żadnych podkładek.
Minusy
- oryginalnie nie ekranowany
- u mnie śruby przetworników są wkręcone krzywo. Co oznacza, iż przetwornika nie wkręcisz w dechę za nisko. Ja od obecnej pozycji mam jeszcze trochę luzu. Gdyby to naprawiać - zakołkowanie otworów i ponowne nawiercenie załatwi sprawę
Z miejsca warto też wymienić sznurki. Niby dają D'Addario, ale mi jakoś nie siedziały. Na tańszych basach z kolei dają okrutniejsze

No i po ewentualnym zakupie daj mu trochę roboczogodzin na rozegranie się.
"Some people like cupcakes better. I for one care less for them!"