(04-14-2015, 06:56 PM)yahmann napisał(a): zastanawiam się nad paczką do mojego Edena WT800 do tej pory napędzał dwie 15 NoisyBoxa(faital) z uwagi na dodatkowy skład paczki musze rozdzielić i jedna to trochę mało , dzwięki które wydobywam to reggae,groove czasem troche mocniej lecz bez przesterów no i co tu wybrać po prostu Edena 410XLT? Aguilara GS410 ? słyszałem że Eden podobno dobrze się dogaduje z pakami SWRa
wiem ograć trzeba ale zanim wyrusze na wycieczki co radzicie z doświadczenia
potrzebuje jak pewnie wszyscygłębokiego, mocnego dołu z punktem bez zamuły no i co by dawała rade z najniższymi częstotliwościami
bless
Kolego
Eden i SWR to ta sama klasa paczek, przy czym;
Eden jest miększy śpiewniejszy bardziej zamulony;
SWR jest ostrzejszy, suchszy punktualniejszy i mniej rozlazły w dole, ale za to nie ma takiego oddechu w najniższych częstotliwościach.
Paczki te dublują niejako charaktery wzmacniaczy tych firm co za tym idzie:
Większość basistów zgadza się, (chyba Groza pisał nawet wyżej o tym) że wzmacniacz Edena lepiej brzmi na pace SWR i odwrotnie. Lepiej znaczy tutaj uniwersalniej.
Natomiat Aguilar to zupełnie inna liga.
Paczka jest jednoczenie tłustsza od obydwu wcześniej wymienianych jak i szybsza, brzmi znacznie naturalniej i ma więcej punchu. W studiu różnice są znaczne.
Ja osobiście wolę serię GS niż DB - bardziej uniwersalne brzmienie i bassreflex z przodu.
We wszystkich tych paczkach zachodzi pilna potrzeba operacyjna wymiany gwizdka. Te co są szybko się palą i bardzo ostro brzmią.
Do Reagge mogę Ci też polecić paczkę Aguilar GS212 w stosunku do GS 410 ma więcej niskiego środka i mniej wysokiego. Jest tak samo czytelna jak 410 ale tłustsza (minimalnie wolniejsza)
(04-28-2015, 01:56 PM)Burning napisał(a): Alfik: a co polecisz z hornów bardziej "dzwoniących" niż "szeleszczących"?
Coś jak w Mesie, albo starym TE1048H?
Osobiście nie potrzebuję do swojej barwy, ale w nagraniach może się przydać dodanie Deathmanu odrobinę "dzwonka".
Wysokotonowy z hartke XL
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor