(07-22-2015, 05:18 AM)tapchan napisał(a):(07-21-2015, 11:03 PM)mazdah napisał(a): Wymiana lamp na chinole powinna go nieco stonować.
Czyli jakie konkretnie? Nigdy się nie interesowałem a w sumie chętnie sprawdzę.
Lampy preampowe robią może 1% różnicy w brzmieniu. Dla mnie to ma znaczenie, ale wątpie żebyś to usłyszał na scenie.
Jak w SVTIIPro wymieniłem wszystkie lampy łącznie z zastosowaniem Harma na końcówkę i właśnie czeskich GT na preampie (bo je najbardziej lubię) wzmacniacz zabrzmiał rzeczywiście klasę lepiej niż na chińczykach ale to konstrukcja na 14 lampach nie na trzech

Warwick tubepath ba bardzo chujowy preamp i przyzwoitą końcówkę mocy.
Jego jedyną zaletą jest EL84 jako driver koncówki.
Jak chcesz tego typu brzmienie tylko 3 klasy wyżej to kup
SWR interstellar overdrive i porządny koniec mocy.
Trzeba wymienić parę wzmacniaczy operacyjnych i przerobić exciter po czym jest świetnie do "średnio brudnych" brzmień.
Generalnie ECC83:
Czeskie to HIFI i twarde szkliste pierwszoplanowe brzmienie najwięcej dołu i to sprężystego.
Chińskie to gówniany środkowo pierdzący przester z mulącym nieselektywnym dołem.
Rosyjskie (to zależy) te najlepsze to niezły przester dość ciepły i charakterny, te słabe to coś w rodzaju chińczyków ale z ładniejszym środkiem.
stare RFT to połączenie czeskiego HIFI z ładnym ciepłym przesterem.
1978 MIA Fender Jazz Bass Ash Maple BA II, 1973 MIA Fender Jazz Bass Fretless Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Alder Rosewood BA II, 1979 MIA Fender Precision Bass Ash Rosewood BA II, 1972/1988 Custom Fender/Ibanez Jazz Bass Fretless BA II-> Phil Jones, Monster and George'L Cables -> Futube Custom Preamp, Futube modified: DEMETER HBP-1 Tube Bass Preamplifier, SWR SM900, SWR GrandPrix, SWR Interstellar Overdrive; Ampeg SVT II Pro, Marshall JMP1, Fender MB1200 PowerAmp; Groove Tubes SE II, 1970 Hiwatt DR103, 1975 Sound City 50B Plus -> Aguilar GS 210, Aguilar GS 410, Aguilar GS 115, Hiwatt Custom 4x12, Fender ToneMaster Custom Shop 2x12 with Fane Spk, Fender Rumble Custom Shop 4x10, Ampeg SVT-810AV, SOS Audio Upgrades Buss Compressor
![[Obrazek: 1218859243852_f.jpg]](http://i338.photobucket.com/albums/n414/bassalf/1218859243852_f.jpg)