10-16-2010, 09:41 AM
(10-15-2010, 09:57 PM)buli napisał(a):(10-15-2010, 07:59 PM)the777 napisał(a):tak jak ~polowa basow tutaj?(10-15-2010, 08:29 AM)Gruby napisał(a): No dobra, a który z członków bractwa "Kce Wal'a" miał go w łapach?
I na czym polega jego zajebistość? Pytam bez ironii.
Cholera, Gruby mnie ubiegł. Właśnie czytając zaległości nasunęło mi się takie samo pytanie. No ale widzę, że temat jest nadal otwarty, nikt żadnych konkretów nie przytoczył...
co do zajebistosci, mi wystarczy chociazby zajebisty design, zeby troche pofapowac i pomarzyc, ze kiedys go kupie.
A mnie design nie wystarcza.
Wsłuchując się w nagrania mam wrażenie, że w przypadku Wal'a jak i większości basów największy wpływ na charakterystykę brzmienia ma rodzaj pikapu i jego umiejscowienie, oczywiście poza użytym drewnem. Mówię o basach solid body.
Tu brzmienie determinuję hambakery.
Co do RHCP którego jestem wielkim fanem i które jest jednym z moich ulubionych zespołów.
Płytę Blood Sugar... uwielbiam, ale nigdy nie podobało mi się na niej brzmienie basu. Jakoś tak bliżej mi do basów w typie jazz, niż z hambakami, mimo że mam w kolekcji taki i gram na nim i nagrywam.