11-10-2015, 03:37 PM
(11-10-2015, 02:10 PM)Tomek napisał(a): Hej, noszę się ostatnio z zamiarem kupna Aguilara TH350. I o ile jestem pewien, że będzie to zakup udany, tak nie bardzo mam pomysł na kolumnę.Jeśli jesteś pewien, że nie masz zamiaru używać dwóch kolumn jednocześnie a biorąc pod uwagę wielkość heada pewnie idziesz w minimalizm, to bierz 4 ohmową - i to jakąś z dużą skutecznością. Między 175 a 350 Wat pewnie nie będzie dużej różnicy w głośności a już na pewno nie będzie dwa razy głośniejszy ale moim zdaniem różnica między 4 a 8 ohm jest zauważalna zwłaszcza w pracy wzmacniacza, np w moim SWR 350 (który jest dla mnie trochę za cichy na 8 ohmach) można dawać więcej gainu zanim pojawi się clip i jakoś lepiej brzmi jak oddaje pełne 350 Wat. I 2x10 może być czasami za mało do większych sal (oczywiście wszystko zależy od wielu innych czynników). Może lepiej 2x12 albo 4x10. A już na pewno 8x10 przy 175 Wat wystarczy
Przede wszystkim chciałbym się dowiedzieć, czy celować w 4-ohmową, czy 8-ohmową. Na forach polecają przeważnie te drugie, ale 175W jakoś mnie nie powala. Zagadałoby to sensownie? Opole czy inny Sopot mi nie grożą, ale nie chciałbym wydać kupę kasy na coś, co może się dławić w każdej większej sali. Czekam na propozycje i z góry dzięki.