12-29-2010, 10:37 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-29-2010, 10:38 PM przez Maciejeq.)
(12-29-2010, 09:34 PM)Drewniak napisał(a): odnosnie gasu to raczej nie mam
hipotetycznie moge lypnac okiem na przester,
oktawer i envelope coby poudawac synth jakowys
a i osobno tez sie nadadza, o ile envelope bedzie z gala blend
tak se hipotetycznie kombinuje
co polecacie ?
Envelope mam 2- DOD FX25B i Boss FT-2. I ten i ten ma gałkę blend.
DOD jest agresywniejszy, trzeba mu dobrze pociągnąć z palca żeby wykwakał co ma wykwakać (ale też jego kwakania są obłędne, po prostu ma swój unikalny charakter). Ano i ścina trochę pasma, co też utrudnia mieszanie go z innymi efektami. Kiedy np. wymiesza się go z przesterem to ładnie go podkreśla, jednak trzeba zachować pewien balans żeby się śmietnik nie zrobił

FT-2 jest bardzo transparentny, ma "Cutoff freq" (czyli ustawiasz na jakich mniej więcej częstotliwościach ma się efekt odzywać), możesz wybrać czy chcesz żeby Ci kwakał z góry do dołu czy na odwrót (można też dorzucić pedał ekspresji i możesz wtedy operować efektem manualnie). Co do tej transparentności FT-2 - według mnie nadaje się idealnie do mieszania z przesterem, octaverem... A, i właściwie to nie ucina nic (za blend odpowiada gałka "Sens").
Ja używam właśnie FT-2 i OC-2 w trybie "Down" i daje to kosmiczne efekty, takie tłuste synthowe bekanie

Podsumowanie
- Do kwakania samym envelope filter'em- DOD
- Do mieszania z innymi efektami- osobiście radzę FT-2
No i tu kolejna kwestia- dostępność. Łatwiej jest dostać w Polsce DOD niż FT-2...