Zakrzewski basses
Przeboskie te basidła slina
szczególnie te dwa:
[Obrazek: essential-1.jpg][Obrazek: exclusive-3.jpg]
nawet nie zauważyłem, że są 5strunowe Big Grin

Bartozzi - tylko się nie denerwuj tym, co koledzy wypisują, oni tak zawsze mrgreen.
a forumisie, też moglibyście sfolgować, bo zaraz zaczniecie wymyślać, że próbki były nagrywane na fenderach mrgreenmrgreen
Wysłane z mojego Leopard 2; masa bojowa 55,15t.

[Obrazek: fdan.jpg]
(12-25-2013, 12:49 AM)Sztyrlic napisał(a): A jeszcze taka kwestia: w sumie nie miałem wcześniej tunera [...]Rolleyes
Odpowiedz
[Obrazek: Custom-Bass-Guitar-Fishbone98992.jpg]

Tak mi sie z tym skojarzyło.
Odpowiedz
mi to sie tylko konstrukcje leo fenderopodobne podobuja;d
Odpowiedz
Rainbow 
(12-11-2011, 10:41 AM)Mateusz napisał(a): ale fodera to troch wiecej ponad 20 tysi a nie 10;d

Mówiłeś, że najtańszy kosztuje 10k. Przypuszczam, że taki który by dorównywał osprzętowi itp. Foderze wyniósłby tyle samo.
OMG
Odpowiedz
(12-11-2011, 10:06 AM)Igorro napisał(a): W sumie jedna , jedyna rzecz budzi moje kontrowersje ( pomijam dizajn , bo to kwestia gustu ).
Sprawa maszyn CNC.
Jakoś mi to nie przystoi do profilu producenta basów najwyższej klasy typu hand-made.
Wprowadzenia CNC ( skądinąd słuszne ) ma sens przy planowaniu większej produkcji.
Jeden najbardziej poważnych producentów basów , niemiecki Sandberg , używa CNC w produkcji ,
ale ich basy kupuje się normalnie w sklepie, a "Zakrzewski" , o ile dobrze zrozumiałem , ma być
basowym "bucikiem" , a nie "basy spod prasy".
Boję się , że kuriozalnie możliwości CNC mogą zaszkodzić słusznej idei.
Łatwość uzyskiwania dowolnych form przy sterowaniu numerycznym kusi do projektowania
"udziwnionych" kształtów , tylko czy aby forma nie zasłoni treści.
IMO to niebezpieczna ścieżka.
Póki co , Wenus z Milo czy Dawid Michała Anioła prezentują "uniwersalne" piękno , a już nad
Picassem można by dyskutować Smile

A moim zdaniem bardzo dobrze, że używają maszyn CNC do wstępnej obróbki. WSTĘPNEJ. Primo: powtarzalność, secundo: mniejsze ryzyko, że się spartoli jakieś szczególnie drogie i mało dostępne drewno, tertio: idealne spasowanie newralgicznych elementów, quatro: możliwość robienia jakichś wydumanych customowych wzorków i intarsji.
Wiadomo, że najwięcej roboty jest w ostatecznym dopieszczeniu, szlifowaniu, ustawianiu i lakierowaniu. Tu jest prawdziwa lutnicza robota, a nie przy cięciu obrysu i frezowaniu miejsc pod przetworniki.
Ja jestem za.
Oczywiście w żadnym względzie nie uważam, że lutnicy robiący wszystko ręcznie są jakkolwiek gorsi i vice versa. Narzędzie jak każde inne. Nikt nie ma pretensji, że ktoś używa piły taśmowej a nie zapiernicza z brzeszczotem Smile
Poza tym, trzeba też umieć taką maszyne obsłużyc, zrobić program, czyli to też jest jakaś forma sztuki. Wśród fotografów też na początku odsądzali cyfrę od czci i wiary, a jednak się przyjęła i działa.

Konkluzja: życzę powodzenia, tak jak każdemu innemu lutnikowi wkładającemu w swoje produkty serce i wiedzę.

Na marginesie: w nowym BassPlayerze jest reklama GMR - handcrafted in England. Trochę mi się smutno zrobiło ... Widać taki jest ten rynek.

GMRs - sansamp PSA 1.1 - TC G-Major - Taurus TH-Cross -TN410
Absynth
Odpowiedz
e tam przykro, teraz możesz lansowac się z angielskim wiesłem! Smile

FEnDER SRENDER!

Odpowiedz
Jakbym chciał angielskie to bym sobie Wala kupił Smile
GMRs - sansamp PSA 1.1 - TC G-Major - Taurus TH-Cross -TN410
Absynth
Odpowiedz
(12-11-2011, 07:06 PM)benkai napisał(a): Na marginesie: w nowym BassPlayerze jest reklama GMR - handcrafted in England. Trochę mi się smutno zrobiło ... Widać taki jest ten rynek.

Żaden tam rynek. Spector od ilu lat robi euro modele w czechach? Od paru będzie, jasno podają to do informacji i nigdzie nie ma ukrywania - więc można...
Odpowiedz
apropos GMR, chyba nie przeniosl calej produkcji do UKTongue

wiem, ze w gniewkowie zainwestowal kupe kasy w lakiernie rok czy dwa lata temu.
Odpowiedz
(12-11-2011, 08:36 PM)paka napisał(a): apropos GMR, chyba nie przeniosl calej produkcji do UKTongue

Przeniósł czy nie to chyba nie jest najważniejsze, istotne jest to, że teraz to angielska firma, co pociąga za sobą szereg zmian - zwłaszcza w dystrybucji i sprzedaży Wink
A odnośnie basów Zakrzewskiego, to czekam niecierpliwie aż wreszcie będzie dane mi pograć na jednym z nich.
Odpowiedz

Panowie... tak czytam - nie chcecie - nie kupujcie. W tym "biednym" kraju średnia pensja to ciągle >3500 więc sądzę, że i przy takiej można odłożyć.

Dla mnie cena 10 tysięcy za wirtuozerski instrument - narzędzie pracy dla zawodowego, zarabiającego muzyka nie jest wygórowana ceną.

Marka premium z założenia kierowana jest dla ludzi, na których ja stać (albo którzy sa w stanie odłożyć/wziąć kredyt) albo którzy potrzebują produktu premium. Jeden woli sprowadzić beemke, drugi kupic gitarę...

panu Piotrowi serdecznie życzę powodzenia w jego biznesie, bo własnie dzieki takim małym biznesom i manufakturom rozwija się nasz kraj, a nie dzięki narzekaniu "zrób taniej bo MNIE nie stać". Jestem przekonany, że jest w Polsce wielu basistów, którzy są gotowi wydać takie pieniądze na mistrzowski instrument i juz wkrótce posypią się zamówienia.

znakomicie że jest ta marka, a kto chce podobny bas za pół ceny, zawsze jest "Fodera clone"... Wink

jeszcze raz powodzenia i trzymam kciuki!

Odpowiedz
(12-11-2011, 09:08 PM)solartron napisał(a):
(12-11-2011, 08:36 PM)paka napisał(a): apropos GMR, chyba nie przeniosl calej produkcji do UKTongue

Przeniósł czy nie to chyba nie jest najważniejsze, istotne jest to, że teraz to angielska firma, co pociąga za sobą szereg zmian - zwłaszcza w dystrybucji i sprzedaży Wink
Oraz , a może i głównie , w składkach na ubezpieczenie.

Odpowiedz
(12-12-2011, 09:06 AM)WFoltynski napisał(a): Panowie... tak czytam - nie chcecie - nie kupujcie. W tym "biednym" kraju średnia pensja to ciągle >3500 więc sądzę, że i przy takiej można odłożyć.

Dla mnie cena 10 tysięcy za wirtuozerski instrument - narzędzie pracy dla zawodowego, zarabiającego muzyka nie jest wygórowana ceną.

Marka premium z założenia kierowana jest dla ludzi, na których ja stać (albo którzy sa w stanie odłożyć/wziąć kredyt) albo którzy potrzebują produktu premium. Jeden woli sprowadzić beemke, drugi kupic gitarę...

panu Piotrowi serdecznie życzę powodzenia w jego biznesie, bo własnie dzieki takim małym biznesom i manufakturom rozwija się nasz kraj, a nie dzięki narzekaniu "zrób taniej bo MNIE nie stać". Jestem przekonany, że jest w Polsce wielu basistów, którzy są gotowi wydać takie pieniądze na mistrzowski instrument i juz wkrótce posypią się zamówienia.

znakomicie że jest ta marka, a kto chce podobny bas za pół ceny, zawsze jest "Fodera clone"... Wink

jeszcze raz powodzenia i trzymam kciuki!

101% podpisuje się pod tym!!!

Odpowiedz
(12-12-2011, 09:33 AM)maciek_lukas napisał(a): 101% podpisuje się pod tym!!!
Czyli zamówienie złożone? Wink

To jest troszkę jak z Rollsem - jak pytasz, ile kosztuje, to znaczy, że Cię nie stać Wink
Gram na nerwach.
Odpowiedz
JA CHCĘ ZAKRZEWSKIEGO ZA 5K ZŁ!!!!11!!!!!1! mrgreen

a tak poważnie - kiedy będą jakieś nowe filmiki prezentujące basiki? bo póki co ubogo Tongue
W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości