10-13-2010, 11:03 PM
ale Wooten to się potrafi nastroić od A, rezygnując zupełnie ze struny E, pół tonu w górę to jeszcze nie gejoza, ale czarnuchowi się należy

4 czy 5 strun oto jest pytanie ?
|
10-13-2010, 11:03 PM
ale Wooten to się potrafi nastroić od A, rezygnując zupełnie ze struny E, pół tonu w górę to jeszcze nie gejoza, ale czarnuchowi się należy
![]()
10-14-2010, 12:17 AM
Mnie jakoś nigdy do 5 nie ciągnęło, natomiast znajomy jakiś czas temu przesiadł się z 4 na 5 i używa go - moim zdaniem - właśnie w taki sposób, jak należy używać tych kilku dodatkowych niskich dźwięków. Oczywiście nie mam tu na myśli muzy granej ekstremalnie nisko typu stoner czy cięższe odmiany rocka/metalu.
Po prostu brakowało mu w paru kawałkach jakiegoś niskiego akcentu, czy od czasu do czasu niższego dźwięku we frazie. Używa tej struny sporadycznie, jeszcze rzadziej schodzi poniżej niskiego D, ale jak przy****doli to ma się pewność, że właśnie TEN dźwięk powinien TAM być! IMHO dużym błędem (poza ekstremalną muzyką) jest nadużywanie niskich dźwięków. Fakt faktem, jesteśmy basistami i odpowiadamy za dół, ale nawet zestrajając się do drop D, od czasu do czasu miałem z tym problemy, że grałem za nisko względem gitary i robiła się dziura. Sound się nie kleił i numer nie trzymał za cholerę kupy. Ja zostanę przy czwórce, jak nadejdzie czas w którym będę BARDZO potrzebował niskiego akcentu w paru kawałkach, to kupuję precla V ![]()
10-14-2010, 07:28 AM
Ja uczylem sie grać na czwórce.Po kilku latach przesiadłem się na piątkę i zacząłem grać zupełnie inaczej i praktycznie przestałem grać slapem,ten instrument pasował mi bardziej do grania palcami, najlepiej jakiś progresywnych rzeczy. Po 2 latach chyba znowu wróciłem do czwórki, bo ciągnęło mnei do grania slapem więcej. W tym roku Młody, grający na codzień na 6 strunowym Alembicu, nie mógł się oderwać od mojego basu, bo ma cztery struny i slap na nim jest wygodny. Po zakupie czwórki, grając w rockowym zespole te same kawałki nie brzmiały już jak na piątce i wyraźnie czegoś zaczęło brakować. Zmieniłem instrument na czwórke też z uwagi na to, że wydawało mi się że nie wykorzystuje tego instrumentu w pełni, mało grałem na tej dodanej strunie. Potem jak sie dowiedziałem od wprawionych basistów ta piąta struna to tylko 4 dźwięki, tak w praktyce i raczej nigdy B nie zabrzmi poniżej 12 progu nawet na najdroższym i najlepiej wykonanym basie na tej plancecie. Od Maruszczyka dowiedziałem się, ma facet doświadczenie w konstruowaniu i grze na instrumencie,że żaden 4 strunowiec nawet z tej samej serii co jego 5 strunowy odpowiednik nie zabrzmi tak samo. Ma to swoje uzasadnienie w ilości drewna na gryfie, różnej w czwórkach i piątkach. Czasami Pilich gra na szóstce jakieś kawałki TTR2 nawet nie wykorzytując B ani C, po prostu brzmia mu pozostałe 4 struny inaczej.
Ja wiem, że mój następny instrument będzie 5 strunówką, bo zawsze gdzieś tam B lub jak trafnie spostrzegł Aval dolne D zabrzmi jak nic innego na czwórce, warto mieć oba instrumenty. PS Co do tego ze B nie zabrzmi poniżej 12 progu to też tak nie do końca, jeden akord w utworze na NBNF mam oparty o akord z użyciem B poniżej 12 i było ok. Ale się okaże czy na pewno po wydaniu.
10-14-2010, 07:40 AM
5tka się przydaje. Grałem z gitarzystami strojonymi do Cis, strojonymi do D, oraz strojonymi standardowo. Dzięki temu, że grałem na 5tce a nie na przestrajanej 4ce, byłem zawsze najbardziej ogarnięty w kwestii "jakie to dźwięki". Z szybkimi partiami był problem, tam gdzie chłopaki grali rzeczy typu 0-3-4-5-0 to musiałem się trochę nalatać. Zawsze to jednak jakieś spojrzenie na gryf z innej strony.
10-14-2010, 11:44 AM
(10-13-2010, 10:58 PM)Aval napisał(a): nie ma co czytać, serio. ![]()
10-14-2010, 12:03 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-14-2010, 12:03 PM przez MrPapaBear.)
No to teraz mi powiedzcie, skoro jest piątka to po co czwórka do tego? Przecież macie czwórkę zawartą w piątce
![]()
10-14-2010, 12:46 PM
bo na czworce przy slapie mozna bardziej niechlujnie prac kciukiem po E strunie i dobrreeeeee jest
![]()
Nie wiem dlaczego macie takie problemy z graniem slapem na 5 ja tam nie dostrzegłem żadnej róznicy ,że trudniej zagrac E itp.,że szybciej sie gra na 4 .Jakoś np. taki zawodnik jak myung czy levin potrafi i zagrać na 6 tak samo zajebiscie
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
10-14-2010, 01:31 PM
10-14-2010, 01:34 PM
(10-14-2010, 01:00 PM)mrbass napisał(a): Nie wiem dlaczego macie takie problemy z graniem slapem na 5 ja tam nie dostrzegłem żadnej róznicy ,że trudniej zagrac E itp.,że szybciej sie gra na 4 .Jakoś np. taki zawodnik jak myung czy levin potrafi i zagrać na 6 tak samo zajebiscie Trochę jest w tym racji, ale przykłady basistów są zupełnie chybione ![]() Tony Levin gra praktycznie cały czas na piątce MM, sporadycznie na czwórce, a John Myung praktycznie nie gra slapem (Tony też bardzo oszczędnie). Nie zmienia to faktu, że rzeczywiście, obaj grają zajebiście. Jeśli chodzi o sam temat, to moim zdaniem jeśli posiadać dwie basówki, to zdecydowanie czwórkę i piątkę/szóstkę. Jako jedyny instrument lepiej mieć piątkę.
Fender JB MIJ '92 -> BOSS ME50B/BOSS ODB-3 -> Digitech Jamman -> Markbass LittleMark 250 -> Hartke 410TP / David Eden RB1 (AMD Athlon)
10-14-2010, 01:57 PM
w sumie to tacy zawodowcy na jakim basie nie grali pewnie i defila ograli
lootnick mrbass - red fighter - bs BRB LB 212N - boss gt10b - korg pandora mini - zoom q3 hd - phil jones cable - cordial cables - barczak cases
10-14-2010, 02:13 PM
Kup piątkę i sprawdź. Innej drogi nie ma.
Mi się wygodniej gra na 4strunowych basach, ale mam teraz wyłącznie dwie piątki bo tak mi lepiej pasuje do tego co gram.
10-14-2010, 03:22 PM
Generalnie zgadam się z Grozą
![]() bez sprawdzenia nie będziesz wiedział. Moim pierwszym własnym basem była 5tka, drugim też. Teraz mam za to 2 czwórki - jedna strojona w E, druga w B. A piątkę sprzedałem z powodów finansowych, choć była świetna do ćwiczenia w domu (pokrywała obie kapele). (10-13-2010, 07:04 PM)low napisał(a): [...]A bezsensem jest sytuacja, gdy gitarzyści grają stonera w C, a ty łoisz w strunę B na pierwszym progu, zamiast pustejDemo ze Sphere nagrałem na 5tce strojonej w B, podczas gdy chłopaki stroili się do C#. Nie sprawiało mi to większych problemów, a i czasem fajną przednutkę 'jeszcze niżej' można było wrzucić ![]() (10-13-2010, 09:36 PM)Floyd napisał(a): Zapomniałem wspomnieć o pewnym plusie 5-tki...O zjawisku tym pisał na poprzednim forum Zenek Spawacz - nawet wytłumiona struna B daje minimalny rezonans w kwincie E - stąd "mocniejsze" brzmienie ![]() Kiedyś chętnie znów kupię 5tkę, bo w partiach tappingiem w Sphere czasem niepokojąco zbliżam się do 24progu w Specu. Na razie jednak jadę na dwie czwórki i zmian nie planuję ![]()
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio
Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
10-14-2010, 06:10 PM
ja sobie to tłumaczyłem większą iliścią drewna na podstrunnicy pod tą struną...ale to chyba nieprawda
![]()
10-14-2010, 06:13 PM
ja się stroję BADG i mam piątkę na czwórce
![]()
flyeR z forum WD
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|