Ankieta: Trzeci bass to:
ASH MAPLE
21.25%
17 21.25%
ALDER PALISANDER
55.00%
44 55.00%
Nie wiem
23.75%
19 23.75%
Razem 80 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Drewno nie ma wpływu na brzmienie - eksperyment Alfika
tak! to. jest pomysl!
Odpowiedz
Kurde, Alfik nie rób tego więcej bo jak przesłuchałem to nabrałem ochoty na wyrzucenie mojego jesionowo-klonowego precla, bo stwierdziłem że mi nie potrzebny ;d

Tak jak myślałem przedtem, różnica po wsłuchaniu się jest.... ale szarpidrut na moim poziomie nigdy nie uznał by jej za kryterium doboru instrumentu typu "zagram tu na jesionowym z klonem, bo olcha z palisandrem nie pasuje" Tongue

Tak jak już kiedyś pisałem - basowe F1, ja jestem na basowym poziomie 18 letniego golfa III albo i nawet kaszlaka - a więc zamiast ekstremalnej basowej jazdy po prostu kulanie się od czasu do czasu Wink

Odpowiedz
Ja słyszę subtelną różnicę w brzmieniu środka (słuchane na netbook'u Tongue i pc z podłączonym audio JVC)... obstawiam za olcha/palisander.

P.S. Alfik...to żeś doje...ał zagadkę na forum. Po jej rozwiązaniu na allegro pojawi się sporo wioseł zdegustowanych i zawiedzionych forumisiów Wink
...mO_Om...

Cytat:"...I ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony,
A potem zapytał o zarobki nasze - usiadł i zapłakał..."
Odpowiedz
Pomijacie ważną kwestię, to tak jak z piecami gitarowymi.

To że dwa się da ustawić celowo by brzmiały tak samo, to nie znaczy, że brzmią zawsze tak samo w dowolnym ustawieniu. Może np. zrobić relif z dupy i wysoką akcję i nagle olcha zacznie za bardzo mulić, a jesion nie.

Najlepiej to kiedyś opisał garowy big fat mamy jak kupił gary gretscha zajebiste:

"do tej pory wiedziałem jak stroić gary - każdy mój zestaw miał jeden strój w którym brzmiał dobrze, a reszta była chujowa. a przy tych nie wiem czego chcę - jak bym nie nastroił to brzmią świetnie, tylko inaczej"

i to mi się wydaje, że odróżnia dobre instrumenty od chujowych.
Odpowiedz
Nie wiem, jesion ma delikatniejszą górę od olchy a jaśniejszy dół, w trzeciej próbce podobno słyszę górę z pierwszej i dół z drugiej, więc to może być cokolwiek poza drewnem, a i tak wszystko brzmi tak samo. Poza tym na pewno nie zauważyłbym różnicy po trzech sekundach odstępu między nagraniami Wink

Soundblaster -> wzmak Diora -> hifi Canton
Odpowiedz
zintegrowana dźwiękówka w Lenowo T400 i Panasonici za 19,90 mówią, że palce mają większy wpływ niż drewno.
wieczorem będę głuchy po próbie*, ale zobaczymy co mi rano powie Firebox i Adamy w dobrym akustycznie pomieszczeniu Emotka_2755

*dziś się okaże, czy mozna grac deathmetal na preclu z flatami Wink
Chcesz nagrać naturalnie brzmiącą płytę? zapraszam: BurningTonesStudio

Uprzejmie informuję iż zespół Resin nie wystąpi w najbliższej edycji Mam Voice be the Idol, gdyż w godzinach emisji nie wolno spożywać środków odurzających, zaś regulaminowy czas pozwoliłby wyłącznie na zagranie intro.
Odpowiedz
Dobra posłuchałem próbek na yamahach ns 044 pod wzmakiem ns a240 i slysze różnice dużo wyraźniej niz wczesniej (tzn. zaczałem ja w ogole słyszeć. Jesion ma masywniejszy dół i górka brzmi nieco bardziej warcząco. mimo wszystko jakby basy nie były podpisane nie zgadnąłbym, który to który. Polecam słuchanie na głośnikach zamiast na słuchawkach bo jest zupełnie inny dół.
Odpowiedz
IMO trzecia próbka to olchaSmile

odsłuchy: koss the plug, głosniki laptopa;d
Odpowiedz
Tak czy inaczej wyraźniej słyszę różnicę między strunami niż drewnami. Wink

http://mazdah.wrzuta.pl/audio/3CS9mwdKMJl/basy tu jako ciekawostka - jeden i ten sam bas, jedne i te same struny.
2 letnie labelle przed kąpielą w acetonie i po.
Odpowiedz
Mi się wydaje, że pierwsza próbka ma mniej warczącego dołu od reszty, obstawiam, że po dwóch dniach nagrywane było na palisandrze. Słuchałem na logitechach x-530, może dlatego słabo słychać u mnie jakąkolwiek różnicę Tongue
Luxor Jazz Bass / Markbass CMD 121P / Noisybox 1x12
Odpowiedz
(09-22-2011, 01:30 PM)mazdah napisał(a): Tak czy inaczej wyraźniej słyszę różnicę między strunami niż drewnami. Wink

http://mazdah.wrzuta.pl/audio/3CS9mwdKMJl/basy tu jako ciekawostka - jeden i ten sam bas, jedne i te same struny.

Osz cholera! Różnica kolosalna.
Czyli jednak strun flatwound nie kupuje się jednych na całe życie, jak to niektórzy próbowali przekonywać Wink
Odpowiedz
(09-22-2011, 01:30 PM)mazdah napisał(a): Tak czy inaczej wyraźniej słyszę różnicę między strunami niż drewnami. Wink

Nie muszę dodawać, że bardziej pasuje mi pierwszy sound? Big Grin

Odpowiedz
(09-22-2011, 01:43 PM)Pieczara napisał(a): Osz cholera! Różnica kolosalna.
Czyli jednak strun flatwound nie kupuje się jednych na całe życie, jak to niektórzy próbowali przekonywać Wink

Kupuje. Stroją, nie zrywają się, nie zjadają kostek, nie zjadają progów. 2 lata grania ze spoconymi, brudnymi, tłustymi łapami zrobiło swoje i zrobi z każdą struną Smile A co do brzmienia zdechlaków, to Władek napisał na dole co o tym sądzi, więc jak widać wszystko zależy od preferencyj Wink

(09-22-2011, 01:45 PM)WFoltynski napisał(a): Nie muszę dodawać, że bardziej pasuje mi pierwszy sound? Big Grin

Odświeżyłem, bo na drugim preclu mam nowe Fendery i dziwnie mi się trochę grało jak zmieniałem basy - za duży szok Wink
Odpowiedz
A ja chuja wywnioskuję, gdyż coś mi się zesrawszy i... pobiera mi się tylko jedna próbka. Najpierw myślałem, że jestem głuchy, ale drobiazgowo porównałem - każdy dźwięk jest identyczny, tak samo brzmi i jest tak samo zagrany. Tak więc dupa Sad
Odpowiedz
Tytuł wątku jest sugestywny. Wnoszę o ponowne badania w tej kwestii.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości