04-04-2010, 09:25 PM
Wilbass- eureka. To już wiem o co chodzi ;]
Ankieta: Czy przyda się tu ankieta? (wiem, że lubicie :D:D ) |
|||
Tak | 18 | 46.15% | |
Nie | 21 | 53.85% | |
Razem | 39 głosów | 100% |
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie | [Wyniki ankiety] |
Brzmienie, co to takiego?
|
04-04-2010, 09:25 PM
Wilbass- eureka. To już wiem o co chodzi ;]
04-04-2010, 09:33 PM
04-04-2010, 09:44 PM
Ale w czym jest konkretnie problem?
![]()
04-04-2010, 09:46 PM
Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.
Gear: MM Cutlass, rig is under production. Sprzedam: Aguilar OBP-2 Ashdown Perfect Ten Harman Kardon PM635i
04-04-2010, 09:52 PM
Hmm, to jest całkiem ciekawe
![]()
04-04-2010, 09:55 PM
(04-04-2010, 09:52 PM)Bajur napisał(a): Hmm, to jest całkiem ciekawe układ słojów, gęstość i struktura drewna i pewnie jeszcze coś. Lutnika trzeba by pytać ![]()
Wykonuje kolumny na zamowienie. Kontaktowac sie na PW.
Gear: MM Cutlass, rig is under production. Sprzedam: Aguilar OBP-2 Ashdown Perfect Ten Harman Kardon PM635i
04-04-2010, 09:59 PM
Trochę przypomina mi ten temat słowa Franka Zappy . ""..pisać o muzyce to tak , jak tańczyć o architekturze... "
![]() Ale spoko... ![]() Wracając do tematu , dodam , że harmoniczne mają zawsze większą częstotliwość niż ton podstawowy , a ich częstotliwość jest wielokrotnością ( mnożnikiem są liczby naturalne ) częstotliwości tonu podstawowego. Badania dowiodły także , że ludzkie ucho potrafi odtworzyć sobie nieistniejący ton podstawowy ( np wycięty filtrem ) tylko na podstawie jego harmonicznych. historia z manipulacją harmonicznymi znalazła bardzo konkretne zastosowanie w syntezie FM , używanej kiedyś powszechnie w syntezatorach Yamahy ( np DX7)
04-04-2010, 10:03 PM
Na moje to generalnie chodzi o atomowy poziom, siła wiązań, ich liczba, układ przestrzenny cząsteczek. Przecież drewno brzmi bo wszystkie jego cząsteczki drgają, amplituda tych drgań będzie zależeć od siły wiązań pomiędzy nimi.
04-04-2010, 10:14 PM
Lutnikom , czyli tym , którzy powinni już się na tym znać bardzo dobrze , też zdarzają się wpadki.
Jedne wiosło super , inne nie... Loteria... Nawet gdyby jacyś Bardzo Mądrzy Ludzie dokładnie określi co "w drewnie" ma wpływ na brzmienie , to i tak nie sądzę , aby jakaś firma lutnicza miała laboratoria do badania drewna w jakiś bardzo zaawansowany sposób.
04-05-2010, 09:07 AM
estrada i studio 03/2010, fajny tam artykul jest o harmonicznych
04-05-2010, 02:09 PM
(04-04-2010, 08:41 PM)Bajur napisał(a): na przykład dźwięk A na standardowo nastrojonym basie) może zabrzmieć diametralnie różnie. Nie chce cie martwic ziom, ale ten sam dzwiek w roznych pozycjach tez potrafi odezwac sie inaczej ![]() ![]()
Siły przyrody w służbie człowieka
rower ! suko ! ! http://www.facebook.com/illharmonix https://www.facebook.com/yourgrooveservice/ lubie grac zle
A ja coś wam opowiem.
Miałem na fizykę opisać jakieś zjawisko z wpływem fal elektro-magnetycznych, no to opisałem drganie struny, przenoszenie drgania przez magnesy przetworników na zwoje, zwoje przez przewody do preampu itd. i do gniazda wyjściowego z gitary (możliwe że coś pominąłem, jestem laikiem z fizyki). No i opisałem to jako tako żeby brzmiało dobrze, oddałem sorowi no i ten miał jakieś wątpliwości jak to się dzieje, że te magnesy z przetworników zbierają drgania struny nie drgając samoistnie (w sensie że magnesy nie drgają w przetworniku). No i koleś mi nie wierzył że tak jest, mówił że aby dźwięk został odebrany muszą one drgać, bo jeżeli nie drgają to jest to niemożliwe względem praw fizyki. No i w sumie sam nie potrafiłem wytłumaczyć jak to jest że one nie drgają, wiedziałem to po prostu z praktyki. No i teraz pytanie- to jak to jest z tym przetwornikiem kiedy odbiera drgania strun? Coś w nim drga (magnesy, cewki, nie wiem?) czy nie drga? ![]() ![]() (Btw. udowodniłem mu później że rzeczywiście te magnesy które są na zewnątrz pickup'a nie drgają, przyniosłem bas do szkoły, poluzowałem strunę- magnes ją przyciągnął, nastroiłem, potem mu trochę pograłem żeby mógł się przypatrzeć tym magnesom które według niego mają drgać, sam nie wiedział jak to wytłumaczyć). P.S http://www.youtube.com/watch?v=yLg3Kz05Ppo tu macie filmik z przykładową lekcją u niego, dodam iż uczy On w liceum ![]() #Drewniak Widzisz, zawsze może być gorzej...
04-05-2010, 02:58 PM
ja myslalem ze u mnie w szkole 15 lat temu byl kiepski poziom nauczania...
bez komentarza ...
Siły przyrody w służbie człowieka
rower ! suko ! ! http://www.facebook.com/illharmonix https://www.facebook.com/yourgrooveservice/ lubie grac zle
04-05-2010, 03:30 PM
"Wskutek drgań metalowych strun znajdujących się w stałym polu magnetycznym magnesów przetwornika w cewce indukuje się napięcie, które jako sygnał wyjściowy z gitary przekazywany jest do wzmacniacza, tam zaś przetwarzany i wzmacniany, często również poddany przesterowaniu." za wiki.
04-05-2010, 06:17 PM
(04-05-2010, 02:54 PM)Maciejeq napisał(a): [...] ![]() dziwić się, że poziom nauczania w szkołach jest niski ![]() chodzi o to, że struny które są z ferromagnetyku, w polu magnetycznym same stają się magnesami. dlatego kiedy drgają w cewce indukuje się prąd ![]() ![]() |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|